Navigácia

  • Stolnotenisová liga

    4. kolo Stolnotenisovej ligy vo Vranove nad Topľou sa uskutočnilo dňa 12.04.2024. Naši žiaci boli rozdelení do skupín, z ktorých postúpili do šesťnásťfinále  Ján Šopiak VI.A ,Nikolas Mačala VI.A a Imrich Jurmák VII.B.

    Z dievčat sa do šestnásťfinalových kôl prebojovala iba Rebeka Mitáčová VII.B.

     

    Našu školu reprezentovali:

    Ján Šopiak VI.A

    Nikolas Mačala VI.A

    Štefan Jurmák VI.A

    Imrich Jurmák VIII.B

    Matúš Turták VIII.B

    Tobias Bužo VIII.B

    Dorota Bužová VII.B

    Rebeka Mitáčová VII.B

    Laura Jurmáková VI.B

     

    Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za reprezentáciu školy a želáme veľa úspechov.

     

    Mgr. Jakub Straka

  • Rómovia recitujú

    Dňa 19. apríla 2024 sa uskutočnilo celoslovenské kolo recitačnej súťaže RÓMOVIA RECITUJÚ pod záštitou OZ Ďakujem – „Paľikerav“ v Košiciach. Našu školu reprezentovala žiačka MARTINA GOROĽOVÁ z 9. A, ktorá sa v marci 2024 stala víťazkou krajského kola vo svojej kategórii v prednese poézie v slovenskom jazyku a postúpila do celoslovenského kola spolu s ďalšími takmer 40 súťažiacimi. Keďže sa na celoslovenskom kole stretli najlepší z najlepších, v každej kategórii porota vybrala už len jedného víťaza. Martina svojím precíteným prejavom zaujala porotu natoľko, že to 1. miesto sa v jej kategórii rozhodli udeliť práve jej. Pre ňu i pre nás je to obrovský úspech a tešíme sa, že poslednú recitačnú súťaž, ktorú absolvovala ako žiačka našej školy, ukončila ako najlepšia na Slovensku. Želáme jej do budúcna ešte veľa úspechov a ďakujeme za všetky víťazstvá, ktoré nám vybojovala!

  • Oznam

  • Múzeum Solivar – Národná kultúrna pamiatka

    Múzeum Solivar – Národná kultúrna pamiatka

    Biela, sypká, slaná, s prívlastkom „nad zlato“. Aj taká je soľ. Ako sa dostáva do našich soľničiek? Ako sa vyrábala v minulosti?

    Odpovede na tieto, ale i iné otázky dostali žiaci ôsmeho ročníka 9. apríla 2024 v Slovenskom technickom múzeu – Múzeu Solivar v Prešove. Je to unikátny komplex technických objektov na čerpanie a varenie soli zo soľanky, pochádzajúci zo 17. storočia. Návšteva tohto múzea bola pre nás veľmi poučná. Spolu sme prešli 4 budovy, ktoré tvorili celú expozíciu. Veľmi zaujímavý bol gápeľ – miesto, kde sa za pomoci koníkov ťažila soľanka z podzemia. Nemenej zaujímavá bola aj obrovská budova, ktorá slúžila ako zásobník na soľanku a taktiež budova „varňa“, v ktorej sa soľanka spracovávala. Poslednou budovou, ktorú sme navštívili bol sklad soli. Vystavené drevené sudy, jutové vrecia i papierové vrecúška nám priblížili, ako sa distribúcia a predaj soli menil s rozvojom technológii.

    Veľmi pekne sa chceme poďakovať pani Zuzane, ktorá nás sprevádzala celým komplexom svojím profesionálnym výkladom a veríme, že sa stretneme aj v budúcnosti.

     

    Ing. Mgr. Lívia Kmecová

  • OZNAM

    OZNAM
  • Divadelné predstavenie v anglickom jazyku

    Divadelné predstavenie v anglickom jazyku

    Naši žiaci piateho a šiesteho ročníka sa zúčastnili na divadelnom predstavení, ktoré bolo trocha netradičné, resp. bolo dvojjazyčné. Znela v ňom predovšetkým angličtina, ale nechýbala ani slovenčina. Predstavenie s názvom Dick Whittington and His Cat sa uskutočnilo v priestoroch Mestského domu kultúry vo Vranove nad Topľou a organizovalo ho Divadelné centrum v Martine. Zaujímavý dej doplnený vhodnými a melodickými piesňami priniesol žiakom príjemný kultúrny zážitok popretkávaný pocitom, že angličtina nie je až taký zložitý vyučovací predmet, ako sa na prvý pohľad zdá. Divadelné predstavenie sa žiakom páčilo, no najväčšiu radosť mali z toho, že dokázali porozumieť dialógom v angličtine.

    Mária Tkáčová, Veronika Koščáková

  • Dievčenský turnaj v malom futbale

    Dievčenský turnaj v malom futbale

    Po veľkonočných sviatkoch sa v našej škole konal Dievčenský turnaj v malom futbale. Privítali sme školy ZŠ Vyšný Žipov a ZŠ Bystré . Naša škola mala dve družstvá - Soľ a Hlinné. Prvé miesto obsadila ZŠ Bystré so ziskom 6 bodov. Na druhej priečke sa umiestnila ZŠ Vyšný Žipov, pričom rozhodol vzájomný zápas medzi družstvami. Bronzovú pozíciu obsadili dievčatá zo Soli s počtom bodov 5. Na poslednom mieste sa umiestnili dievčatá z Hlinného s 1 bodom. Dievčatá ukázali veľký charakter v každom zápase.

    Dievčatám želáme pevné zdravie a prajeme  veľa úspechov.

    Mgr. Jakub Straka

  • Zápis do 1. ročníka

  • Špeciálne triedy v knižnici

    Špeciálne triedy v knižnici

    V mesiaci marec žiaci špeciálnych tried navštívili obecnú knižnicu v priestoroch našej školy. Vedúca knižnice ThDr. Zuzana Kubačková previedla žiakov jej priestormi. Žiaci si mali možnosť prezrieť, aké knihy sa v knižnici nachádzajú. V závere každý žiak prečítal krátky úryvok z knihy, ktorá ho zaujala.

    Ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu návštevu.

    Mgr. Mária Zubková

  • Beseda o rodine

    Beseda o rodine

    Rodina je to najdôležitejšie v živote človeka. Zvyčajne si jej hodnotu začneme uvedomovať až vtedy, ak o ňu prídeme, alebo ak sa rodinné vzťahy začnú kaziť.

    V piatok 15. marca 2024 zažili deti zo špeciálnych tried interaktívnu hodinu, ktorú si pripravili a aj viedli animátorky a dobrovoľníčky z gréckokatolíckeho pastoračného centra v Soli, a to Viera GoroľováIveta Ďuďová.  Počas vyučovacích hodín sa s deťmi rozprávali o pravých rodinných hodnotách, o vzťahoch, o očakávaniach, o radostiach, ale aj o sklamaniach, ktoré môžu vo svojich rodinách zažívať. Taktiež sa venovali téme, ako si vybudovať dobre fungujúcu rodinu, v ktorej sa jej členovia budú rešpektovať, odpúšťať si a milovať? Spoločne hľadali odpovede na otázky, s ktorými sa žiaci stretávajú, keď premýšľajú nad svojou rodinnou budúcnosťou.

    Veríme, že osobné svedectvá a informácie, ktoré si žiaci na tomto stretnutí vypočuli, budú osožné v osobnom živote našich žiakov a pomôžu im vybudovať si fungujúce rodinné vzťahy založené na dôvere a láske.

                                                                                                         Mgr. Agáta Hybalová

  • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN 2024

    HVIEZDOSLAVOV KUBÍN 2024

    27. marca 2024 sa v Mestskom dome kultúry vo Vranove nad Topľou konala okresná postupová súťaž a prehliadka v umeleckom prednese poézie a prózy HVIEZDOSLAVOV KUBÍN 2024. Našu školu reprezentovala víťazka školského kola tejto súťaže, Martina Goroľová z 9. a. Súťažila v 3. kategórii (prednes poézie 7. – 9. ročník), ktorá mala najpočetnejšie zastúpenie. Napriek tomu, že táto súťaž jej nepriniesla víťazné umiestnenie, v silnej konkurencii svoj umelecký prednes zvládla skvele. Aj takýmto spôsobom ďakujeme Martine za šírenie dobrého mena našej školy.

    Mgr. K. Borošová

  • Okresné kolo florbalu žiakov vo Vranove nad Topľou

    Dňa 27.03. 2024 sa uskutočnilo Okresné kolo florbalu žiakov vo Vranove nad Topľou. V skupine sa naši žiaci stretli so ZŠ Bernolákova, ktorej podľahli 6:0. Druhý zápas sa odohral so ZŠ Sečovská Polianka. Po prvom polčase naši žiaci prehrávali 3:1, avšak v druhom dejstve zabrali a podarilo sa im uhrať na konečných 4:4. Posledný zápas skupiny sme odohrali so ZŠ Hanušovce, ktorej sme podľahli 7:2. V skupine sme napokon skončili na poslednom mieste.

    Našu školu reprezentovali : Imrich Jurmák, Tobias Bužo, Matúš Turták, Peter Bužo, Sebastián Bužo , Samuel Turták (všetci VIII.B),Michal Bužo (VIII.A), Matúš Bužo, Ján Bužo ml., Samuel Jurmák(všetci VIII.C), Milan Jurmák(VII.B).

    Všetkým zúčastneným želám pevné zdravie a veľa úspechov.

    Mgr. Jakub Straka

  • Okresné kolo v stolnom tenise

    Okresné kolo v stolnom tenise

    Dňa 21.03. 2024 sa konalo Okresné kolo v stolnom tenise chlapcov a dievčat vo Vranove nad Topľou. Naši žiaci dostali ťažký žreb a aj napriek obdivuhodnému snaženiu sa im nepodarilo postúpiť zo skupiny. Naopak, naše žiačky skončili na peknom 4. mieste.

    Našu školu reprezentovali :

    Chlapci: Imrich Jurmák , Tobias Bužo (obaja VIII.B), Nikolas Mačala a Ján Šopiak (obaja VI. A) 

    Dievčatá: Rebeka Mitáčová , Dorota Bužová ( obe VII.B), Laura Jurmáková (VI.B)

    Všetkým zúčastneným ďakujeme za reprezentáciu školy a želáme veľa úspechov.

    Mgr. Jakub Straka

  • Oznam

  • Hviezdoslavov Kubín 1. stupeň

    Hviezdoslavov Kubín 1. stupeň

    Žiaci súťažili v dvoch kategóriách: 1. – 2. ročník a 3. – 4. ročník.

     

     

     

    Umiestnenie bolo nasledovné:

    1. – 2. ročník :

    1. Karolína Smoligová, Rebeka Cinová

    2. Peter Ujček

    3. Margita  Mitáčová

    3. – 4. ročník:

    1. Zuzana Fedorková

    2. Natália Goroľová

    3. Dominik Ďuďa

                                                                                                 

                                                                                                                      Mgr. Alena Vaľková

  • 22. marec – Svetový deň vody

    22. marec – Svetový deň vody

    Dňa 22. 3. 2024 sme si v našej škole pri príležitosti Svetového dňa vody pripomenuli mimoriadnu dôležitosť vody pre zachovanie životného prostredia pre život človeka, rastlín a živočíchov, ale aj pre rozvoj ľudskej spoločnosti.

    Na prvej vyučovacej hodine si žiaci vypočuli rozhlasovú reláciu o histórii Svetového dňa vody a  význame vody pre život. Žiaci si reláciu pozorne vypočuli a spoločne za triedu odpovedali na otázky, týkajúce sa informácií, ktoré počuli v  rozhlase.

    Na druhej vyučovacej hodine v menších skupinkách pracovali na rôznych aktivitách o vode. Skladali puzzle, strihali a maľovali pexeso, lúštili osemsmerovky, zdobili záložky a riešili vedomostné kvízy o vode z biológie, chémie a fyziky.

    Na tretej vyučovacej hodine si každá trieda zdobila dvere na tému Voda.

    Štvrtá vyučovacia hodina bola v znamení hudby. V telocvični sa uskutočnil výchovný koncert Zachráňme planétu sprevádzaný slovom o význame vody pre našu planétu. Všetky aktivity boli vyhodnotené. Žiaci víťaznej triedy 6.A boli odmenení.
     

    To, ako prebiehal celý deň si môžete pozrieť v galérii.

  • Školský klub detí. Strom príbehov. Rozprávkovo.

    Školský klub detí. Strom príbehov. Rozprávkovo.

    Marec sa už odpradávna spája nielen s príchodom jari, obdobia, kedy sa príroda opäť prebúdza k životu a kvitne v plnej svojej kráse, ale aj s neutíchajúcim zdrojom vedomostí a informácií, a síce s knihami. My sme si vďaka čítaniu kníh mohli v školskom klube urobiť ,,Strom príbehov“, kde si každé dieťa mohlo napísať alebo nakresliť vlastný príbeh, a tak vkĺznuť do krajiny fantázie. Takto sme sa vlastne stali autormi „miniknižiek“, ktoré sa možno stanú inšpiráciou pre ostatných čitateľov.

    No poznať dej klasických rozprávok je tiež dôležité. To sme si overili pri skladaní rozprávkového leporela a puzzle obrázkov. Týmto zdravíme všetkých čitateľov a pozývame na návštevu obecnej knižnice.

    Vychovávateľka Ingrid Lendacká

  • Školský klub detí. Čitateľský maratón.

    Školský klub detí. Čitateľský maratón.

    Marec je mesiacom knihy a pri tejto príležitosti sme si v ŠKD preverili zručnosti v čítaní v „Čitateľskom maratóne“ v priestoroch obecnej knižnice. Tam už nás privítala pani farárka, ktorá nám vybrala knihu ,,Najkrajšie rozprávky“. Neboli to len zručnosti v čítaní, ale aj vedomosti o knihách a ich spisovateľoch, čo sme si overili. A samozrejme, schopnosť sledovať dej príbehu a vedieť ho opísať. Tešíme sa spolu s deťmi, že nám to tak pekne išlo. Gratulujeme vám všetkým, aj našim najmenším prvákom, hoci zatiaľ boli iba poslucháčmi. Veríme, že na konci školského roka sa k nám v čítaní pripoja.

    Vychovávateľka Ingrid Lendacká

  • Týždeň finančnej gramotnosti

    Týždeň finančnej gramotnosti

    V dňoch od 18. do 24. marca 2024, sa uskutočnil Slovenský týždeň finančnej gramotnosti. Zapojili sa doňho aj žiaci 5. a 6. ročníka našej školy. Na hodinách matematiky riešili praktické úlohy z oblasti financií a práv spotrebiteľov. Vypracovávali pracovné listy a riešili testové úlohy. Téma je pre žiakov náročná ale dôležitá, pre prípravu do ďalšieho života.

    Ďakujeme všetkým žiakom, ktorí sa tejto aktivity zúčastnili a veríme, že sa aj niečo nové naučili.

    PK MAT

  • Návšteva obecnej knižnice

    Návšteva obecnej knižnice

    Hoci si dnes detské knihy môžeme ľahko kúpiť v kníhkupectve, návšteva knižnice má pre deti jedinečné výhody. Je príjemné nechať dieťa pozerať jednu knihu za druhou. Čítanie príbehov a rozprávok podporuje detskú predstavivosť a pomáha deťom chápať okolitý svet.

    V marci, ktorý je mesiacom knihy, sme navštívili obecnú knižnicu v Soli. Tam mali deti možnosť sa dozvedieť, že knihy sa dajú nielen kúpiť, ale aj požičať. Pani knihovníčka im vysvetlila, že požičanie kníh má svoje pravidlá a postup. Za toto milé podujatie veľmi pekne ďakujeme.

    Veríme, že týmto spôsobom si deti vytvoria pozitívny vzťah ku knihám, ktorý im vydrží až do dospelosti.     

    Mgr. Alena Vaľková

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola Soľ 53
    Soľ 53, 094 35 Soľ
  • +421 574496324