Navigácia

  • Oznam

  • Hviezdoslavov Kubín 1. stupeň

    Hviezdoslavov Kubín 1. stupeň

    Žiaci súťažili v dvoch kategóriách: 1. – 2. ročník a 3. – 4. ročník.

     

     

     

    Umiestnenie bolo nasledovné:

    1. – 2. ročník :

    1. Karolína Smoligová, Rebeka Cinová

    2. Peter Ujček

    3. Margita  Mitáčová

    3. – 4. ročník:

    1. Zuzana Fedorková

    2. Natália Goroľová

    3. Dominik Ďuďa

                                                                                                 

                                                                                                                      Mgr. Alena Vaľková

  • 22. marec – Svetový deň vody

    22. marec – Svetový deň vody

    Dňa 22. 3. 2024 sme si v našej škole pri príležitosti Svetového dňa vody pripomenuli mimoriadnu dôležitosť vody pre zachovanie životného prostredia pre život človeka, rastlín a živočíchov, ale aj pre rozvoj ľudskej spoločnosti.

    Na prvej vyučovacej hodine si žiaci vypočuli rozhlasovú reláciu o histórii Svetového dňa vody a  význame vody pre život. Žiaci si reláciu pozorne vypočuli a spoločne za triedu odpovedali na otázky, týkajúce sa informácií, ktoré počuli v  rozhlase.

    Na druhej vyučovacej hodine v menších skupinkách pracovali na rôznych aktivitách o vode. Skladali puzzle, strihali a maľovali pexeso, lúštili osemsmerovky, zdobili záložky a riešili vedomostné kvízy o vode z biológie, chémie a fyziky.

    Na tretej vyučovacej hodine si každá trieda zdobila dvere na tému Voda.

    Štvrtá vyučovacia hodina bola v znamení hudby. V telocvični sa uskutočnil výchovný koncert Zachráňme planétu sprevádzaný slovom o význame vody pre našu planétu. Všetky aktivity boli vyhodnotené. Žiaci víťaznej triedy 6.A boli odmenení.
     

    To, ako prebiehal celý deň si môžete pozrieť v galérii.

  • Zápis do 1. ročníka

  • Školský klub detí. Strom príbehov. Rozprávkovo.

    Školský klub detí. Strom príbehov. Rozprávkovo.

    Marec sa už odpradávna spája nielen s príchodom jari, obdobia, kedy sa príroda opäť prebúdza k životu a kvitne v plnej svojej kráse, ale aj s neutíchajúcim zdrojom vedomostí a informácií, a síce s knihami. My sme si vďaka čítaniu kníh mohli v školskom klube urobiť ,,Strom príbehov“, kde si každé dieťa mohlo napísať alebo nakresliť vlastný príbeh, a tak vkĺznuť do krajiny fantázie. Takto sme sa vlastne stali autormi „miniknižiek“, ktoré sa možno stanú inšpiráciou pre ostatných čitateľov.

    No poznať dej klasických rozprávok je tiež dôležité. To sme si overili pri skladaní rozprávkového leporela a puzzle obrázkov. Týmto zdravíme všetkých čitateľov a pozývame na návštevu obecnej knižnice.

    Vychovávateľka Ingrid Lendacká

  • Školský klub detí. Čitateľský maratón.

    Školský klub detí. Čitateľský maratón.

    Marec je mesiacom knihy a pri tejto príležitosti sme si v ŠKD preverili zručnosti v čítaní v „Čitateľskom maratóne“ v priestoroch obecnej knižnice. Tam už nás privítala pani farárka, ktorá nám vybrala knihu ,,Najkrajšie rozprávky“. Neboli to len zručnosti v čítaní, ale aj vedomosti o knihách a ich spisovateľoch, čo sme si overili. A samozrejme, schopnosť sledovať dej príbehu a vedieť ho opísať. Tešíme sa spolu s deťmi, že nám to tak pekne išlo. Gratulujeme vám všetkým, aj našim najmenším prvákom, hoci zatiaľ boli iba poslucháčmi. Veríme, že na konci školského roka sa k nám v čítaní pripoja.

    Vychovávateľka Ingrid Lendacká

  • Týždeň finančnej gramotnosti

    Týždeň finančnej gramotnosti

    V dňoch od 18. do 24. marca 2024, sa uskutočnil Slovenský týždeň finančnej gramotnosti. Zapojili sa doňho aj žiaci 5. a 6. ročníka našej školy. Na hodinách matematiky riešili praktické úlohy z oblasti financií a práv spotrebiteľov. Vypracovávali pracovné listy a riešili testové úlohy. Téma je pre žiakov náročná ale dôležitá, pre prípravu do ďalšieho života.

    Ďakujeme všetkým žiakom, ktorí sa tejto aktivity zúčastnili a veríme, že sa aj niečo nové naučili.

    PK MAT

  • Návšteva obecnej knižnice

    Návšteva obecnej knižnice

    Hoci si dnes detské knihy môžeme ľahko kúpiť v kníhkupectve, návšteva knižnice má pre deti jedinečné výhody. Je príjemné nechať dieťa pozerať jednu knihu za druhou. Čítanie príbehov a rozprávok podporuje detskú predstavivosť a pomáha deťom chápať okolitý svet.

    V marci, ktorý je mesiacom knihy, sme navštívili obecnú knižnicu v Soli. Tam mali deti možnosť sa dozvedieť, že knihy sa dajú nielen kúpiť, ale aj požičať. Pani knihovníčka im vysvetlila, že požičanie kníh má svoje pravidlá a postup. Za toto milé podujatie veľmi pekne ďakujeme.

    Veríme, že týmto spôsobom si deti vytvoria pozitívny vzťah ku knihám, ktorý im vydrží až do dospelosti.     

    Mgr. Alena Vaľková

  • Literárna Kamenná Poruba

    Literárna Kamenná Poruba

    Vo štvrtok, 21. 03. 2024 sa v obci Kamenná Poruba konal 1. ročník súťažnej prehliadky v prednese poézie a prózy s názvom „Literárna Kamenná Poruba“. Prehliadky sa zúčastnilo 37 žiakov z 12-tich okolitých základných škôl z obcí v okrese Vranov nad Topľou. Súťažilo sa v 4 kategóriách. Našu školu reprezentovali žiačky Rebeka Cinová (II. A) v kategórii mladší žiaci / 1.-2.ročník, poézia, Darina Goroľová (III. A) v kategórii starší žiaci / 3.-4.ročník, poézia a Natália Goroľová (IV. A) v kategórii starší žiaci / 3.-4. ročník, próza. 1. miesto v svojej kategórii si vyslúžila žiačka Rebeka Cínová za prednes básne Milana Rúfusa, Báseň o priveľkej repe. Prehliadku počas prestávky spríjemnilo súťažiacim vystúpenie miestnej speváckej skupiny. Na záver si všetci prítomní pochutnali na spoločnom slávnostnom obede.

    Našim žiačkam ďakujeme za prípravu a peknú reprezentáciu školy.

    Mgr. Katarína Mihalčinová

  • Čas premien - prednášky

    Čas premien - prednášky

    Dňa 19. 3. 2024 sa v rámci výchovy k manželstvu a rodičovstvu uskutočnili edukačné prednášky Čas premien pre žiakov našej školy, a to na nasledujúce témy:

    1. Z húsenice motýľom pre žiakov 3.a 4. ročníka

    2. Dospievanie alebo život plný zmien pre dievčatá 6. a 7. ročníka

    3. Na štarte k mužnosti pre chlapcov 6. ročníka

    4. Žena ako symbol života pre dievčatá 8. ročníka

    5. Cesta k mužnosti pre chlapcov 8. ročníka

    Prednášky boli realizované MP Education, s.r.o. a lektorkou Ing. Z. Šutou.

     

    Ing. Marcela Nadzamová

  • Jarná a veľkonočná výzdoba v školskej jedálni

    Jarná a veľkonočná výzdoba v školskej jedálni
  • Voda – zdroj života

    Voda – zdroj života

    Dňa 22. 03. 2024 sa žiaci našej školy zúčastnili na  hudobno – výchovnom  koncerte umeleckej agentúry MAJÁK s názvom 1. stupeň – ŽIVÁ VODA, 2. stupeň – ZACHRÁŇME PLANÉTU.

    Prezentácia bola spojená so spevom a zaujímavými fotografiami k daným témam. Najväčší dôraz kladieme na prevenciu, šírenie osvety a potrebe chrániť našu modrú planétu pred znečistením.

    Vypočuli sme si informácie o význame vody v prírode aj pre každého človeka. Informácie o budúcnosti s nedostatkom pitnej vody nás prinútili zamyslieť sa nad dôležitosťou a nenahraditeľnosťou vody.

    Spojme svoje sily a spravme všetko pre to, aby sa voda stala hnacou silou pre spoluprácu, harmóniu a stabilitu. Pomôžeme tak vytvoriť svet mieru a prosperity pre všetkých.“    António Guterres  

                                                                       Mgr. Alena Vaľková

  • Beseda o škodlivosti fajčenia v špeciálnych triedach

    Beseda o škodlivosti fajčenia v špeciálnych triedach

    Dňa 14. 03. 2024 sa žiaci špeciálnych tried zúčastnili na besede na tému: „Škodlivosť fajčenia“. Besedu viedli pracovníčky RÚVZ vo Vranove n/T. Mgr. M. Gešperová a p. D. Bižová. Žiakom priblížili ochorenia a komplikácie, ktoré fajčenie spôsobuje. Žiaci sa dozvedeli, že nefajčiť a prestať fajčiť má veľký význam pre ich zdravie a prevenciu chorôb. V závere p. D. Bižová prístrojom – smokerlýzer žiakom zmerala hladinu oxidu uhoľnatého vo vydychovanom vzduchu.

     

    Mgr. Mária Zubková

  • Oznam

  • Riaditeľské voľno

    Riaditeľské voľno
  • Stolnotenisová liga

    Stolnotenisová liga

    3. kolo Stolnotenisovej ligy vo Vranove nad Topľou sa uskutočnilo dňa 15.03.2024. Naši žiaci boli rozdelení do skupín, z ktorých postúpili do šesťnásťfinále iba Ján Šopiak VI.A Imrich Jurmák VIII.B.

    Našu školu reprezentovali:

    Ján Šopiak VI.A

    Nikolas Mačala VI.A

    Imrich Jurmák VIII.B

    Matúš Turták VIII.B

    Tobias Bužo VIII.B

    Dorota Bužová VII.B

    Rebeka Mitáčová VII.B

    Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za reprezentáciu školy a želáme veľa úspechov.

     

    Mgr. Jakub Straka

  • Rómovia recitujú

    18. marca 2024 sa v priestoroch Súkromnej základnej školy, Galaktická 9 v Košiciach konalo krajské kolo súťaže v prednese poézie a prózy Rómovia recitujú. Tohto roku to bol už 8. ročník tejto súťaže, ktorú pripravilo Občianske združenie Ďakujem – Paľikerav. Súťažilo sa v 6. kategóriách. Našu školu reprezentovali 3 žiaci. Martina Goroľová z 9. A, Tomáš Baník a Richard Kroka zo 6. A. Všetci traja súťažili v kategórii Prednes poézie v slovenskom jazyku (2. stupeň). S veľkým odhodlaním predstúpili pred odbornú porotu a ukázali svoj talent. Každý z nich predviedol výkon, ktorý dokazoval, že všetci traja právom patria medzi recitátorov krajského kola. Napriek silnej konkurencii si vďaka svojmu recitačnému talentu vybojovala Martina Goroľová to najcennejšie 1. miesto. Víťazi z každej kategórie sa stretnú na celoslovenskom kole s víťazmi z iných krajov, kde si zmerajú svoj talent medzi sebou.

     

    Mgr. Kvetoslava Borošová

  • Exkurzia do Vojenského historického múzea vo Svidníku

    Exkurzia do Vojenského historického múzea vo Svidníku

    Dňa 14.03.2024 sa žiaci prvého stupňa zúčastnili exkurzie do Vojenského historického múzea vo Svidníku. Múzeum dokumentuje priebeh ťažkých bojov, ktoré sa na severovýchode Slovenska odohrávali v prvej aj druhej svetovej vojne. Žiaci si mohli pozrieť autentické fotografie z bojov, osobné pamiatky, rôzne druhy zbraní a nálezy z bojísk o Dukliansky priesmyk. V parku neďaleko múzea si zase prezreli externú expozíciu s názvom Park bojovej techniky, v ktorom je umiestnená ťažká vojenská technika. 

    Je šťastím pre naše deti, že nevedia čo je to žiť vo vojnových časoch, v chudobe a biede. Preto sme si chceli takto pripomenúť, že si všetci musíme vážiť život v mieri a pokoji. Nikdy by sme nemali zabudnúť na temné miesta našej histórie.

     

    Mgr. K. Hajduková

  • Deň remesiel na SOŠ drevárskej vo Vranove nad Topľou

    Deň remesiel na SOŠ drevárskej vo Vranove nad Topľou

    Dňa 23.februára 2024 sa uskutočnil jubilejný desiaty ročník Dňa remesiel na SOŠ drevárskej vo Vranove nad Topľou. Podujatia sa zúčastnilo 70 remeselníkov, ktorí predviedli svoju zručnosť a kreativitu v mnohých remeslách. Osobnosťou dňa remesiel bol známy športový komentátor pán Marcel Merčiak.

    O zábavu sa postarala hudobná skupina Balamuta band, tanečníci, fujaristi, folklórne spevácke skupiny, sokoliari z Prešova a mnoho ďalších.

    Každoročne SOŠ drevárska usporadúva drevársku súťaž Nádejný drevár. Tento rok bola venovaná výrobe hudobného nástroja. Do súťaže sa prihlásilo 31 súťažiacich. Súťažili píšťalky, husličky, gitary, rapkáče, xylofón, no najviac bolo ozembuchov. Predsedom poroty bol najznámejší ozembuchista na Slovensku - Vilko z Drišľaku. Posúdil všetky práce a nášmu výrobku - ozembuchu, pridelil druhé miesto. Ozembuch vyrábali žiaci na hodinách techniky. Všetci sa veľmi tešíme, že naša námaha a kreativita boli ocenené.

    Mgr. Tabaková Katarína, Mgr. Jozef Ceľuch, Mgr. Rastislav Boroš

  • Školský klub detí. Srdiečko mánia.

    Školský klub detí. Srdiečko mánia.

    Bol to týždeň plný hier, zábavy a tvorenia. Pozrite si v našej fotogalérii.

    Vychovávateľka Ingrid Lendacká.

     

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola Soľ 53
    Soľ 53, 094 35 Soľ
  • +421 574496324