Navigácia

  • Rómovia recitujú

    18. marca 2024 sa v priestoroch Súkromnej základnej školy, Galaktická 9 v Košiciach konalo krajské kolo súťaže v prednese poézie a prózy Rómovia recitujú. Tohto roku to bol už 8. ročník tejto súťaže, ktorú pripravilo Občianske združenie Ďakujem – Paľikerav. Súťažilo sa v 6. kategóriách. Našu školu reprezentovali 3 žiaci. Martina Goroľová z 9. A, Tomáš Baník a Richard Kroka zo 6. A. Všetci traja súťažili v kategórii Prednes poézie v slovenskom jazyku (2. stupeň). S veľkým odhodlaním predstúpili pred odbornú porotu a ukázali svoj talent. Každý z nich predviedol výkon, ktorý dokazoval, že všetci traja právom patria medzi recitátorov krajského kola. Napriek silnej konkurencii si vďaka svojmu recitačnému talentu vybojovala Martina Goroľová to najcennejšie 1. miesto. Víťazi z každej kategórie sa stretnú na celoslovenskom kole s víťazmi z iných krajov, kde si zmerajú svoj talent medzi sebou.

     

    Mgr. Kvetoslava Borošová

  • Exkurzia do Vojenského historického múzea vo Svidníku

    Exkurzia do Vojenského historického múzea vo Svidníku

    Dňa 14.03.2024 sa žiaci prvého stupňa zúčastnili exkurzie do Vojenského historického múzea vo Svidníku. Múzeum dokumentuje priebeh ťažkých bojov, ktoré sa na severovýchode Slovenska odohrávali v prvej aj druhej svetovej vojne. Žiaci si mohli pozrieť autentické fotografie z bojov, osobné pamiatky, rôzne druhy zbraní a nálezy z bojísk o Dukliansky priesmyk. V parku neďaleko múzea si zase prezreli externú expozíciu s názvom Park bojovej techniky, v ktorom je umiestnená ťažká vojenská technika. 

    Je šťastím pre naše deti, že nevedia čo je to žiť vo vojnových časoch, v chudobe a biede. Preto sme si chceli takto pripomenúť, že si všetci musíme vážiť život v mieri a pokoji. Nikdy by sme nemali zabudnúť na temné miesta našej histórie.

     

    Mgr. K. Hajduková

  • Deň remesiel na SOŠ drevárskej vo Vranove nad Topľou

    Deň remesiel na SOŠ drevárskej vo Vranove nad Topľou

    Dňa 23.februára 2024 sa uskutočnil jubilejný desiaty ročník Dňa remesiel na SOŠ drevárskej vo Vranove nad Topľou. Podujatia sa zúčastnilo 70 remeselníkov, ktorí predviedli svoju zručnosť a kreativitu v mnohých remeslách. Osobnosťou dňa remesiel bol známy športový komentátor pán Marcel Merčiak.

    O zábavu sa postarala hudobná skupina Balamuta band, tanečníci, fujaristi, folklórne spevácke skupiny, sokoliari z Prešova a mnoho ďalších.

    Každoročne SOŠ drevárska usporadúva drevársku súťaž Nádejný drevár. Tento rok bola venovaná výrobe hudobného nástroja. Do súťaže sa prihlásilo 31 súťažiacich. Súťažili píšťalky, husličky, gitary, rapkáče, xylofón, no najviac bolo ozembuchov. Predsedom poroty bol najznámejší ozembuchista na Slovensku - Vilko z Drišľaku. Posúdil všetky práce a nášmu výrobku - ozembuchu, pridelil druhé miesto. Ozembuch vyrábali žiaci na hodinách techniky. Všetci sa veľmi tešíme, že naša námaha a kreativita boli ocenené.

    Mgr. Tabaková Katarína, Mgr. Jozef Ceľuch, Mgr. Rastislav Boroš

  • Školský klub detí. Srdiečko mánia.

    Školský klub detí. Srdiečko mánia.

    Bol to týždeň plný hier, zábavy a tvorenia. Pozrite si v našej fotogalérii.

    Vychovávateľka Ingrid Lendacká.

     

  • Ekonomická olympiáda

    Ekonomická olympiáda

    Ekonomická olympiáda je celoslovenská súťaž v znalostiach z oblasti ekonómie a financií. Otázky do súťaže a koncepciu Ekonomickej olympiády spoluvytvárajú ekonómovia a odborníci z  Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS), Českej národnej banky a Inštitútu ekonomického vzdelávania (INEV).


    Cieľom Ekonomickej olympiády je podporovať ekonomické vzdelávanie na slovenských školách a vzbudiť záujem o ekonomické témy u mladých ľudí.

     

    V dňoch 15. 01. – 26. 01. 2024 prebehlo na našej škole  školské kolo 2. ročníka Ekonomickej olympiády. Do súťaže sa po prvýkrát zapojili i naši žiaci siedmeho, ôsmeho a deviateho ročníka. Žiaci deviateho ročníka v rámci znalosti z finančnej gramotnosti si mohli zhodnotiť svoje vedomosti.


    Z celého Slovenska sa do olympiády zapojilo 218 základných škôl a 6 193 žiakov. Medzi týmto vysokým počtom zúčastnených sme sa vôbec nestratili. Práve naopak, veľmi nás potešili výsledky našich žiakov, ktoré svedčia o tom, že sa určite vo svete ekonomiky a financií nestratia. Veľmi pekne im ďakujeme za ukážkovú reprezentáciu našej školy.

    Ing. Mgr. Lívia Kmecová

  • Stolnotenisový turnaj - Vyšný Žipov

    Stolnotenisový turnaj - Vyšný Žipov

    Aj počas chrípkových prázdnin naši žiaci reprezentovali školu v stolnotenisovom turnaji vo Vyšnom Žipove, ktorý sa konal 20.02. 2024 a napriek ťažkým súperom sa našim žiakom nepodarilo postúpiť zo skupiny. Najbližšie k postupu zo skupiny bol žiak Imrich Jurmák z VIII.B triedy. Snaha našich žiakov bola viditeľná, žiaľ šťastena sa usmiala viac na našich súperov.

    Našu školu reprezentovali títo žiaci: Matúš Turták (VIII.B), Imrich Jurmák (VIII.B) a Štefan Jurmák (VI.A)

    Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za reprezentáciu školy a želáme veľa úspechov.

    Mgr. Jakub Straka

  • Testovanie 9 / 2024

  • Jarné prázdniny

    Jarné prázdniny
  • Valentín

    Valentín

    V stredu 14. februára sme si v našej škole pripomenuli Deň svätého Valentína.

    Február nie je obyčajný mesiac. Je jedinečný nielen tým, že je najkratší spomedzi všetkých, ale aj tým, že tento mesiac oslavujeme Deň svätého Valentína 14. február spájame s láskou. V súčasnosti, v čase vojny a nenávisti, je myšlienka šírenia lásky viac než potrebná. Valentín nie je len o zamilovaných, ale aj o láske k rodičom, súrodencom, starým rodičom a priateľom.

    Aj u nás v škole sa tento sviatok nenechal len tak bez povšimnutia. Žiaci prvého stupňa si na hodinách premietali prezentáciu o sv. Valentínovi, vyrábali srdiečka, valentínske pozdravy, srdiečkovú reťaz ako znak súdržnosti a priateľstva, ktorou si vyzdobili svoje triedy. Počas tohto krásneho dňa žiaci na I. poschodí vytvorili valentínsky balón zo srdiečok s názvom „Letíme za láskou“ a tým chceli vyjadriť svoje city, aby boli k sebe ľudia milší a slušnejší, aby sa mali radi.

    Všetci si prajeme, aby sme mali Valentína po celý rok, nemusí to byť drahý darček, stačí úsmev, povbudenie, priateľská pomoc alebo gesto.

     

    Mgr. Miriam Straková

  • Oznámenie o prerušení výchovno-vzdelávacej činnosti - chrípkové prázdniny

    Oznámenie o prerušení výchovno-vzdelávacej činnosti - chrípkové prázdniny

    Z dôvodu  zvýšeného počtu chrípkových ochorení  v škole a následnej absencie žiakov na vyučovaní, po konzultácii s RÚVZ vo Vranove nad Topľou a zriaďovateľom ZŠ Soľ, prerušujeme výchovno-vzdelávaciu činnosť v termíne od 19.02.2024 (pondelok) do 23. 02. 2024 (piatok). Nástup do školy je po jarných prázdninách v pondelok 4.03.2024

     

  • Valentínska pochúťka

    Valentínska pochúťka
  • Staráme sa o vtáčiky v zime

    Staráme sa o vtáčiky v zime

    Príchodom jesene a zimy sa pri ľudských obydliach objavujú vtáky, ktoré skúšajú v blízkosti ľudí nájsť potravu a bezpečný úkryt pred nepriazňou počasia. O tom ako pomôcť vtáčikom v zime sa zážitkovou formou učili žiaci špeciálnych tried na hodinách vlastivedy, biológie, výtvarnej výchovy a pracovného vyučovania. Prichystali pre vtáčiky búdky a naučili sa čím ich naplniť, aby vtáčiky v zime nehladovali. Svoje zážitky z pozorovania a starostlivosti o vtáčiky výtvarne vyjadrili v pekných prácach.

    Veríme, že sa vtáčiky k ním budú rady vracať a my ich budeme môcť pozorovať až do jari.

    Mgr. Mária Zubková

  • Oznámenie o prerušení výchovno-vzdelávacej činnosti - chrípkové prázdniny

    Oznámenie o prerušení výchovno-vzdelávacej činnosti - chrípkové prázdniny

    Vedenie Základnej školy v Soli oznamuje, že v zmysle Metodického usmernenia č.15/2015-R z 31.10.2005, odporúčania RÚVZ vo Vranove n/T a po prerokovaní so zriaďovateľom prerušuje výchovno-vzdelávacej činnosť a vyhlasuje chrípkové prázdniny z dôvodu vysokého nárastu počtu chorých žiakov I. a II. stupňa v termíne od 02.02.2024 (piatok) do 09. 02. 2024 (piatok). Nástup do školy je v pondelok 12.02.2024.

  • DOD - SOŠ A. Dubčeka vo Vranove nad Topľou

    DOD - SOŠ A. Dubčeka  vo Vranove nad Topľou

    Dňa 01.02. 2024 sa žiaci 9.A triedy zúčastnili na Dni otvorených dverí na Strednej odbornej škole  A. Dubčeka vo Vranove nad Topľou. Žiaci sa vo veľmi príjemnej atmosfére so sprievodným výkladom učiteľky, ktorá ich sprevádzala, dozvedeli o možnostiach štúdia na škole. Prezreli si odborné učebne, v ktorých sa vykonáva odborná prax s ukážkami činnosti žiakov jednotlivých  odborov. Prezentácie odborov boli ako vždy veľmi zaujímavé. Zároveň boli žiakom predstavené odbory, ktoré sa dajú študovať v systéme duálneho vzdelávania a aj prezentácie firiem, v ktorých žiaci počas štúdia praxujú a získavajú schopností a zručností potrebné pre budúce povolanie. Opäť sa nám potvrdilo, že je lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť. Ďakujeme za užitočné a príjemne strávené predpoludnie, ktoré našim deviatakom určite uľahčí výber správneho študijného alebo učebného odboru.

                                                                         VaKP: Mgr. Katarína Tabaková

  • Krásy Slovenska očami žiakov 8. B

    Krásy Slovenska očami žiakov 8. B

    1. januára oslávila naša republika 31 rokov. K jej narodeninám si naši žiaci 8. B triedy pripravili krásne darčeky. Boli nimi ich spracované práce o zaujímavých miestach, typických rastlinách a živočíchoch, o kultúrnych a historických pamiatkach, ktoré nájdeme práve na území Slovenskej republiky. Každý zo žiakov pristúpil k úlohe veľmi tvorivo a zodpovedne. Touto formou samostatnej práce sa naučili veľa nových informácií, ale čo je dôležité, naučili sa ich aj prezentovať pred spolužiakmi na vyučovacej hodine. Výsledky ich prác, ktoré boli vystavené v budove školy, si opäť mohli pozrieť aj ostatní žiaci a učitelia. Veríme, že všetky nové informácie, ktoré sa dozvedeli, určite využijú pri spoznávaní krás Slovenska.

    Ing. Mgr. Lívia Kmecová

  • Ypsilon – slovina je hra

    Ypsilon – slovina je hra

    Ypsilon – slovina je hra je zábavná súťaž pre žiakov základných škôl v predmete slovenský jazyk a literatúra. Jej hlavným poslaním je propagovať a popularizovať slovenský jazyk a literatúru ako vyučovací predmet, ale aj zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných testov a skúšok. V tomto školskom roku sme sa znovu zapojili do tejto zábavnej súťaže. Súťaž prebehla 7. decembra 2023. Teší nás, že oproti minulému roku malo o túto súťaž záujem oveľa viac žiakov (46) ako minulý rok (14). Súťažiť mohli žiaci z každého ročníka. Všetci súťažiaci, ktorí dosiahli najvyšší počet bodov, boli zaradení aj do žrebovania o vecné ceny. Šťastie sa usmialo aj na našu žiačku, Lenku Ujčekovú, ktorá bola vyžrebovaná v kategórii 6. ročník a získala bezdrôtové slúchadlá. Každý zapojený súťažiaci bez ohľadu na bodové skóre dostal diplom a pero s logom súťaže. Oficiálne výsledky boli zverejnené začiatkom januára 2024. A veru, nemáme sa začo hanbiť. Najúspešnejší boli nasledovní žiaci:

    2. ročník

    Karolína Fabianová – 100 %

    Viktória Kurišková – 100 %

    Eliška Tatarková – 100 %

    Rebeka Cínová – 93 %

    4. ročník

    Kristína Fedorková – 99 %

    Jakub Šopiak – 96 %

    5. ročník

    Benjamín Tancoš – 100 %

    Barbora Mitáčová – 96 %

    Marta Goroľová – 96 %

    Tamara Bužová – 91 %

    6. ročník

    Lenka Ujčeková – 100 %

    Diana Bužová – 97 %

    Reina Bertová – 96 %

    Ján Šopiak – 94 %

  • 24.1. – Medzinárodný deň komplimentov

    24.1. – Medzinárodný deň komplimentov

    Ľudské slovo má veľkú silu, vie človeka povzbudiť, láskavo pohladiť, ale aj zraniť a ublížiť. 

    Úprimná pochvala či lichôtka určite vykúzli úsmev na tvári každému. Dokáže do obyčajného dňa vniesť niečo pekné a príjemné. Zažívať takýto pocit zvláštnosti a dôležitosti potrebuje určite každý z nás.

    Aj v našej škole sme si 24. januára pripomenuli tento deň rôznymi aktivitami počas vyučovania. Tie boli zamerané na to, ako niekomu urobiť radosť vhodne zvoleným komplimentom. Žiaci všetkých tried vytvorili Strom komplimentov, na ktorý popripínali srdiečka s milými vyjadreniami svojim spolužiakom. Vyzdvihli ich dobré vlastnosti a to, čo si na nich najviac vážia a cenia.

     

    Mgr. Katarína Hajduková

  • Školský e-shop

    Dobrý deň všetkým!


    Aj tento rok máme pre Vás skvelú správu!


    Naša škola má vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia, o podobe ktorej rozhodli sami žiaci. Tento školský rok prichádza obohatená o nové produkty, farby a eko oblečenie. Jej náhľad vidíte nižšie a je možné si ju aktuálne zaobstarať v našom e- shope:   https://www.kraloveskoly.cz/zssol/

     

    Objednávanie je už spustené a bude možné až do 5.2. Nasledujúci deň sa e-shop uzatvorí a objednané veci pôjdu do výroby. Neváhajte preto, ak si chcete zadovážiť nový kúsok so školským logom!  

     

    (Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK. V hornej lište e-shopu nastavíte EUR)

      
    S pozdravom a prianím krásneho dňa 

    vedenie školy

  • Školský klub detí: Popoludnie pri čaji

    Školský klub detí: Popoludnie pri čaji

    Jeden z januárových dní sa v ŠKD niesol vo voňavom duchu. Najprv sme sa s deťmi rozprávali o bylinkách, ako sa zbierajú, sušia a na čo sa využívajú. Samozrejme, že sme si čajík aj uvarili. A veru bol naozaj voňavý a chutný. K čaju patrí samozrejme aj dobré čajové pečivo. V tomto chladnom zimnom počasí nás teplý čaj krásne zohrial. Niekto pije len ten svoj obľúbený druh čaju, niekto má rád ovocný a niekto bylinkový. My sme takto mohli ochutnať ovocné druhy čajov. A keďže sa všetkým takto strávené popoludnie páčilo, varenie čaju si určite zopakujeme.
    „Ak vám je zima, čaj vás zohreje. Ak vám je teplo, čaj vás ochladí. Ak ste smutní, čaj vás povzbudí. Ak ste rozčúlení, čaj vás upokojí.” William E.

    Vychovávateľka Ingrid Lendacká

  • Školský klub detí: Návšteva knižnice

    Školský klub detí: Návšteva knižnice

    Momentálne prežívame zimné večery, pri ktorých sa najradšej zakuklíme v deke so šálkou horúceho čaju či čokolády a k tomu často nechýba kniha. Ak hľadáš inšpiráciu, čo si prečítať, prinášame ti tipy, z ktorých si vyberieš. Stačí, ak navštíviš našu knižnicu, tam si určite nájdeš to pravé pre seba, tak ako my. Veď knihy sú úžasný spôsob, ako si oddýchnuť, načerpať novú dávku fantázie, niekedy tak potrebnej, alebo jednoducho stratiť sa v príbehoch, kde si môžeme uletieť a snívať. Tak pekné čítanie.

    Vychovávateľka Ingrid Lendacká

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola Soľ 53
    Soľ 53, 094 35 Soľ
  • +421 574496324