Navigácia

  • Medzinárodný deň osôb so zdravotným postihnutím

    Medzinárodný deň osôb so zdravotným postihnutím

    Od roku 1992 je 3. december vyhlásený za Medzinárodný deň osôb so zdravotným postihnutím. Aj naši žiaci 1. – 4. ročníka si v týždni od 4. do 8. decembra pripomenuli tento deň.

    Každodenne sa stretávame so spolužiakmi, ktorí potrebujú našu pomoc. A preto sme sa rôznymi aktivitami snažili vžiť do ich kože, a tak pochopiť ako sa cítia a riešia bežné životné situácie.
    V priebehu vyučovacieho procesu sme si vysvetlili, kto všetko do tejto skupiny osôb patrí, aké obmedzenia majú ľudia s konkrétnym postihnutím a akými pomôckami si môžu uľahčiť každodenný život.
    Bežné denné aktivity, ktoré musia prekonávať ľudia s rôznym postihnutím, si žiaci vyskúšali na vlastnej koži. Vyskúšali si i úskalia nevidiacich. Pohybovali sa so zaviazanými očami, vyskúšali si strieľať na basketbalový kôš, či napísať svoje meno, podpísať ústami. Snažili sa identifikovať slová na základe zníženej počuteľnosti a odčítaním z pier. Naučili sa základné znaky posunkovej reči. V nižších ročníkoch túto tému učiteľky žiakom priblížili pomocou krásnych príbehov o nevidiacej Mimi, ktorá prežíva mnohé dobrodružstvá s kamarátkou Lízou a zabúda pri nich na svoje postihnutie.
    Azda v každej triede sa však žiaci zhodli na tom, že najväčší dar zo všetkých darov na svete je ZDRAVIE.

    Mgr. Júlia Verčimáková

  • 2. kolo Stolnotenisovej ligy

    2. kolo Stolnotenisovej ligy

    2. kolo Stolnotenisovej ligy vo Vranove nad Topľou sa uskutočnilo dňa 8.12.2023. Naši žiaci boli rozdelený do skupín z ktorých postúpili do šesťnásťfinále iba Ján Šopiak Nikolas Mačala zo VI.A.

    Našu školu reprezentovali:

    Ján Šopiak VI.A

    Nikolas Mačala VI.A

    Imrich Jurmák VIII.B

    Matúš Turták VIII.B

    Tobias Bužo VIII.B

    Dorota Bužová VII.B

    Rebeka Mitáčová VII.B

    Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za reprezentáciu školy a želáme veľa úspechov.

     

    Mgr. Jakub Straka, PaedDr. Pavol Hybala

  • Svetový deň diabetu

    Svetový deň diabetu vyhlasuje Svetová federácia diabetu v spolupráci s WHO každoročne 14. novembra.

    Účelom je zvyšovanie povedomia o tomto ochorení, o jeho príznakoch, príčinách, liečbe a komplikáciách. Najdôležitejším faktorom príčiny vzniku je nadváha, obezita a nízka fyzická aktivita.

    S danou témou boli oboznámení aj naši žiaci I. stupňa. Zúčastnili sa prednášky, ktorú viedli pracovníčky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva vo  Vranove n/T.

    Následne si žiaci vyskúšali prípravu a ochutnávku zdravých pokrmov a nápojov. Hravou formou si uvedomili, aká je dôležitá príprava a konzumácia zdravých jedál. Na hodinách telesnej výchovy si zábavne zašportovali a upevnili fyzickú aktivitu.

    Z rozhovorov a aktivít  si odniesli informácie o tom, aký význam má strava a pohyb na ľudské zdravie.   

  • MARATÓN PÍSANIA LISTOV 2023

    Každý rok si 10. decembra pripomíname prijatie Všeobecnej deklarácie ľudských práv Valným zhromaždením OSN. Pri tejto príležitosti sa naša škola zapojila do aktivity organizácie Amnesty International, ktorá každý rok organizuje tzv. Maratón písania listov (Write for Rights). Ľudia na celom svete píšu a odosielajú milióny listov, v ktorých žiadajú spravodlivosť pre konkrétnych ľudí, ktorých práva porušované. Naši žiaci vo svojich listoch žiadali slobodu pre nespravodlivo väznenú aktivistku Chaimu Issa z Tuniska a prosili o zmiernenie trestu Rockyho Myersa z Alabamy.

    Teší nás, že vďaka našim žiakom sme prispeli k zlepšeniu stavu ľudských práv vo svete.

    Mgr. Lucia Polčová

  • Mikuláš

    Mikuláš

    Padá sniežik, vietor fúka, Mikuláš nám dary núka.

    Poďte, deti, detičky, rozbaľte si balíčky.

    Kto poslúchal mamku, ocka, na každého darček počká.

    Kto bol samá nezbeda, tomu beda, prebeda.


     

    Ani sme sa nenazdali a po roku je tu opäť predvianočný čas. Čas plný očakávaní a radosti, kedy sa všetci tešíme na Vianoce, ozdobujeme svoje triedy či príbytky. Ešte pred tým sme však netrpezlivo očakávali príchod sv. Mikuláša, ktorý na deti nezabudol ani tento rok. Opäť po roku k nám zavítal so svojimi pomocníkmi, anjelom a čertom, ktorý postrašil neposlušné detičky. Spolu s anjelom rozdal deťom za peknú básničku či pesničku sladkú odmenu. Veríme, že nás neobíde ani budúci rok.


     

    Mgr. Veronika Koščáková

  • Mikulášsky turnaj

    Mikulášsky turnaj

    II. ročník Mikulášskeho turnaja, ktorý sa konal 1.12.2023. Súčasťou turnaja boli ZŠ Čaklov, ZŠ Vyšný Žipov a ZŠ Soľ, ktorá bolo rozdelená na 2 mužstvá. Spôsob hodnotenia zápasov bol (každý s každým). Na 4 mieste sa umiestnila ZŠ Vyšný Žipov. Na 3 mieste sa umiestnila ZŠ Čaklov. 2 miesto obsadila ZŠ Soľ „B“ a víťazmi turnaja sa stala ZŠ Soľ „A“.

     

    Individuálne ocenenie získali títo žiaci:

    Najlepší hráč – Michal Goroľ – ZŠ Čaklov

    Najlepší brankár – Lukáš Vidlička – ZŠ Soľ „A“

    Najlepší strelec – Ján Bužo – ZŠ Soľ „A

     

    Naším žiakom ďakujeme za reprezentáciu školy a želáme veľa úspechov.

     

    Mgr. Jakub Straka, PaedDr. Pavol Hybala 

  • Naši mladí podnikatelia

    Naši mladí podnikatelia

    Žiaci deviateho ročníka majú v tomto školskom roku ako prví a prvýkrát na našej škole predmet finančná gramotnosť. V rámci tohto predmetu boli zadelení do troch skupín a vytvorili si svoju vlastnú cvičnú firmu. Počas prvých mesiacov aktívne pracovali na ich rozvoji a získané vedomosti aplikovali do fungovania svojich firiem. Cvičná firma prispieva k rozvoju a prehlbovaniu zručností, s ktorými sa žiaci budú stretávať v reálnych firmách, na reálnych pracoviskách. Ich štvrťročnú prácu prezentovali pred porotou v rámci televíznej relácie: „Jama Levova“. V porote sedel pán riaditeľ, triedna pani učiteľka a vyučujúca pani učiteľka. Žiaci v rámci pripravenej prezentácie prezentovali svoje firmy a odpovedali na všetky otázky poroty.  Musíme podotknúť, že ich aktívna príprava na prezentáciu priniesla vytúžené ovocie. Porota sa spoločne zhodla, že sa určite v živote nestratia a čo je dôležité aj samotní žiaci sa utvrdili v tom, že majú čo našej spoločnosti ponúknuť a my im v tom budeme držať palce.

     

    Ing. Mgr. Lívia Kmecová

  • Afrika, kontinent plný protikladov

    Afrika, kontinent plný protikladov

    V tomto školskom roku sme spolu so žiakmi 6. A triedy pripravili výstavu žiackych prác z predmetu geografia. Všetky ich práce boli o najteplejšom kontinente Afrike. Žiaci vytvorili  krásne projekty na vopred zadané témy. Ich práce boli veľmi kreatívne a nápadité. Každý si na projekte dal záležať.  Bolo vidieť, že pracovali s nadšením a radosťou. Každý projekt nás prekvapil niečím novým. Spoločne sme sa naučili veľa nových poznatkov  zaujímavou formou. Výsledok ich práce si môžu pozrieť všetci ich spolužiaci v škole počas prestávok. Veríme, že aj touto formou reprezentácie žiackych prác motivujú nielen seba do ďalšej práce, ale aj svojich spolužiakov.

     

    Ing. Mgr. Lívia Kmecová

  • Mendeliáda

    Mendeliáda

    „Niet nádeje pre kameň byť niečím iným ako kameňom. Ale spoluprácou sa zoskupí a stane sa chrámom.“ Antoine Saint Exupéry

    Tento pekný výrok našla trojica našich žiakov napísaný na tabuli v chemickej učebni na Základnej škole Juh vo Vranove nad Topľou.

    29. 11. 2023 sa na uvedenej základnej škole konal už 5. ročník okresnej chemickej súťaže – MENDELIÁDA. Podujatie zorganizoval kabinet chémie. Na súťaži sa zúčastnilo 12 základných škôl z okresu Vranov nad Topľou. Cieľom súťaže bola tímová práca, tvorivosť, rozvoj pozorovacích schopností a experimentálnych zručností. Našu školu reprezentovalo trojčlenné družstvo v zložení:

    Antónia Goroľová – 9. A, Jozef Németh – 8. A, Tadeáš Németh – 7. A 

    v doprovode p. uč. Ing. Viery Šerešovej. Patrili k úspešným riešiteľom tejto súťaže a z ich účasti sa všetci úprimne tešíme.

  • Zvýšenie podielu OZE v obci Soľ

    Zvýšenie podielu  OZE v obci Soľ

    Hlavným cieľom projektu je zvýšenie podielu obnoviteľných zdrojov energie na hrubej konečnej energetickej spotrebe SR výstavbou nového fotovoltaického energetického zariadenia na budove Základnej školy Soľ. 

  • Deň otvorených dverí v Spojenej škole internátnej

    23. novembra 2023 naši žiaci z 9.B triedy spolu s p. uč. Hybalovou a s p. zástupkyňou Vagnerovou navštívili Spojenú školu internátnu M. R. Štefánika vo Vranove n./T. pri príležitosti už tradičného podujatia pod názvom Deň otvorených dverí. Pedagógovia tejto školy im spolu so žiakmi pútavou formou predstavili, ako sa v tejto škole učia. Naši žiaci si obzreli vynovené priestory školy, kde učitelia odovzdávajú žiakom teoretické vedomosti, ale aj praktické zručnosti. Na chvíľu vstúpili aj do prebiehajúcich vyučovacích hodín, na ktorých sa vyrábali ozdoby na vianočný stromček, ikebany z prírodných materiálov, zimné ozdoby, vyšívali sa obrusy, žehlili sa šaty alebo piekli sladké koláče. Príjemne strávený deň u našich žiakov zanechal taký dobrý dojem, že môžu premýšľať nad ďalším štúdiom práve na tejto škole.

    Mgr. Agáta Hybalová

  • Pasovanie prvákov

     Pasovanie prvákov

    Dňa 16.11.2023 sa uskutočnilo „Pasovanie prvákov“ v triedach I.A, I.B triedy, na ktoré sa pripravovali a tešili žiaci spolu s triednymi učiteľkami.

     

    Tento významný deň v živote prváčikov bol plný pekných zážitkov z pasovania. Všetci boli pasovaní za riadnych žiakov a prijatí do cechu školského. Nebolo to však jednoduché. V tento deň museli prváci pomôcť rozprávkovým postavičkám splniť rôzne úlohy. Ukázali nám, že vedia krásne spievať, poznajú písmenká, čísla, geometrické tvary aj farby. Každú úlohu hravo zvládli.

    Po úspešnom zdolaní všetkých prekážok ich čakalo pasovanie. Matka kráľovná, ktorá celú udalosť pozorne sledovala, ich veľkou ceruzkou za ich šikovnosť pasovala,  a tak  prijala  do cechu školského. Z rúk našich starších šiestakov si potom prevzali pamätné listy so sladkou odmenou, ktorý im bude tento dôležitý okamih v ich živote pripomínať. Po zložení prváckeho sľubu si ešte prváci veselo zaspievali pesničku „Do školy sa tešíme“.
    Veľká vďaka za pomoc pri príprave programu patrí aj žiakom 6.A triedy.

    Želáme im, aby im toto šťastie a spokojnosť vydržalo čo najdlhšie.
     

    Mgr. Andrea Kerestešová, Mgr. Miriam Straková

  • Prečo treba vedieť šetriť

    Prečo treba vedieť šetriť

    Žiakov 9. A triedy v stredu 8. 11. na hodine finančnej gramotnosti navštívili finanční poradcovia M. Faron a M. Tabaka zo spoločnosti Global Finance, a. s.. Hlavnou myšlienkou prednášky  bolo ukázať  žiakom,  prečo v budúcnosti  treba vedieť šetriť, aký finančný produkt je najbezpečnejší, ako investovať svoje peniaze tak, aby sa mali v živote dobre nielen oni, ale aj ich najbližší. Životnú úroveň si tvorí každý človek sám, odvíja sa však od jeho rozumových schopností, tvorivosti, šikovnosti a zodpovednosti. Na žiakoch bolo vidno, že ich daná téma zaujíma, kládli podnetné otázky, na ktoré im prednášajúci odborne odpovedali.  Spoločne si skúsili jednoduché výpočty, ktorými si overili výhodnosť produktov bánk. Veríme, že nadobudnuté informácie žiaci zužitkujú a prehĺbia vo svojom osobnom i profesionálnom živote. Veľmi pekne sa chceme poďakovať mladým a ambicióznym zástupcom firmy Global Finance, a. s. a dúfame, že sa stretneme aj v budúcnosti pri realizácii ďalšej zaujímavej prednášky.

     

    Ing. Mgr. Lívia Kmecová

  • Rodičovské združenie pre deviaty ročník

    Rodičovské združenie pre deviaty ročník

    Oznam

    Rodičovské združenie pre deviaty ročník

     



           Vážení rodičia, 

           pozývame Vás na rodičovské združenie žiakov 9.ročníka a žiakov, ktorí končia dochádzku v nižšom ročníku. 

     RZ sa uskutoční dňa  29. novembra 2023 o 15.00 hod. v školskej jedálni.  

    Na rodičovské združenie budú pozvaní výchovní poradcovia zo SOŠ v našom okrese, aby informovali rodičov a žiakov o študijných odboroch a možnostiach uplatnenia sa  študentov po skončení školy na trhu práce. 

     Výchovný a kariérový poradca: Mgr. Katarína Tabaková

  • Výstavka ihličnatých drevín

    Výstavka ihličnatých drevín

    Ihličnaté dreviny sú druhmi stromov, ktoré vďaka svojej farebnej rozmanitosti, ale aj tvarovej rôznorodosti zdobia a rozvoňajú každú záhradu, terasu a balkón. Sú však mimoriadne dôležité pre existenciu života na Zemi.

    Milí žiaci, príďte si cez prestávku pozrieť výstavku drevín a naučte sa rozpoznať ihličnaté dreviny a kry vo svojom okolí. Pohľadom na ihličnany ako symboliku Vianoc sa teda v tomto predvianočnom období nalaďme na vianočnú atmosféru.

    Koordinátor environmentálnej výchovy: Mgr. Katarína Tabaková

  • Zábavno-športové dopoludnie v Čaklove

    Zábavno-športové dopoludnie v Čaklove

    Dňa 8.11.2023 sa uskutočnilo ,,zábavno športové dopoludnie“ v Spojenej škole Čaklov. Naši žiaci mali pred sebou 10 disciplín – preťahovanie lanom, zabíjanie klincov, jazda na traktore, hádanie stromov a ďalšie. Zo 6 škôl sa naša škola umiestnila na 3 mieste.

     

     

     

    Našu školu reprezentovali títo žiaci:

    Ján Jarka 8.A

    Anton Mitáč 8.C

    Jozef Čikala 8.C

    Ján Bužo ml. 8.C

    Lukáš Ferenc 8.C

    Lukáš Vidlička 8.C

    Frederik Daňo 8.C

    Peter Kroka 9.A

    Ján Daňo 9.A

    Michal Balog 9.A

    Ján Goroľ 9.A

     

    Naším žiakom ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a prajeme veľa úspechov.

     

    Mgr. Jakub Straka

  • Beseda o zdravej výžive v špeciálnych triedach

    Beseda o zdravej výžive v špeciálnych triedach

    Dňa 8.11.2023 sa žiaci špeciálnych tried zúčastnili besedy o zdravej výžive a zdravom životnom štýle. Besedu viedla p. D. Bižová, pracovníčka RÚVZ vo Vranove n/T. Žiakom priblížila zásady zdravej výživy, poukázala na najčastejšie chyby v stravovaní, predstavila vzorový jedálniček školáka.

    Žiaci sa dozvedeli, že správne stravovacie návyky, pohybová aktivita a dostatok spánku majú veľký význam pre ich zdravie a prevenciu chorôb.

    Mgr. Mária Zubková

  • Medzinárodný deň rómskeho jazyka

    Medzinárodný deň rómskeho jazyka

    Od roku 2009 sa 5. november považuje za Medzinárodný deň rómskeho jazyka. Pri tejto príležitosti sme v našej škole pripravili pre žiakov rôzne aktivity, ktorých hlavným spojovníkom boli jazyky, a to slovenský, anglický a rómsky. Na hodinách anglického jazyka žiaci hravou formou vytvárali jazykové slovníky, ktoré boli doplnené ich vlastnými kresbami a odzrkadľovali slová napísané v troch spomínaných jazykoch. Žiaci pracovali v skupinách, a teda okrem jazykových zručností rozvíjali aj schopnosť spolupracovať so svojimi spolužiakmi a tiež rešpektovať aj iné názory.

  • Farebná jeseň v špeciálnych triedach

    Farebná jeseň v špeciálnych triedach

    Jeseň, pani bohatá, farbí stromy do zlata, spieva sa v jednej piesni. Jeseň vyfarbila veselými farbami nielen stromy a prírodu, ale aj naše triedy. Celý október sa niesol v znamení tvorivých aktivít. O šikovné ruky a ešte krajšie výrobky nebola núdza. Triedy sa postupne zapĺňali krásnymi výtvarnými prácami žiakov s jesennou tematikou, ktoré si môžete pozrieť vo fotogalérii na stránke školy.

    Mgr. M. Zubková

  • Týždeň detských radostí

    Týždeň detských radostí

    Ten, kto dáva s radosťou dáva najviac .......“

    /Matka Tereza, rímsko-katolícka mníška 1910 – 1997/
     

    O tom, že najväčšia radosť je urobiť radosť druhým, sa presvedčili žiaci 1. stupňa našej školy v týždni od 9. do 13. októbra 2023. Prežili týždeň plný radostí, nových zážitkov a podnetov, ktoré obohatili nielen ich detské srdiečka. Každý deň pod vedením triednych učiteliek venovali kúsok radosti rodičom, upratovačkám školy, kuchárkam školskej jedálne a nakoniec aj sami sebe. Spoločne si vyrobili darovacie kupóny na pomoc v domácnosti pre rodičov. Pani upratovačky potešili tým, že si sami upratali v jeden deň týždňa triedu. Kuchárky školskej jedálne odmenili za chutné obedy drobným darčekom či sladkosťou, ktorú sami pripravili s triednymi učiteľkami. Na hodinách výtvarnej výchovy si vyrobili krásne darčekové škatuľky, ktoré doma naplnili prekvapením pre spolužiakov. Detské očká sa tak tiež rozžiarili radosťou. Posledný deň nášho Týždňa detských radostí sme absolvovali exkurziu na Lesníckom náučnom chodníku Tajch v Pavlovciach. Okrem radosti z krás jesennej prírody im  na tvárach vyčarila úsmev návšteva areálu Ranč Breziny v Pavlovciach. Tu sa deti mohli pod dohľadom pani Janky Brussovej Tarkaničovej a pomocníčky povoziť na dvoch koníkoch.

    Za prípravu tohto týždňa patrí vďaka všetkým učiteľkám 1. stupňa, ktoré s radosťou rozdávali šťastie svojim žiakom. Lebo... „Keď je práca potešením, vtedy je aj život šťastím.“ /Maxim Gorkij, ruský spisovateľ 1868–1936/

    Mgr. Katarína Mihalčinová


     

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola Soľ 53
    Soľ 53, 094 35 Soľ
  • +421 574496324