Navigácia

  • Október – mesiac úcty k starším

    Október – mesiac úcty k starším

    Starí rodičia nám dávajú bezpodmienečnú lásku, láskavosť, trpezlivosť, humor, pohodlie, životné lekcie. A čo je najdôležitejšie, veľa koláčikov.“

    / Rudy Giuliani/

     

    Žiaci našej školy spoločne pod vedením učiteliek Mgr. Hladovej, Mgr. Hybalovej, Mgr. Kmecovej, Mgr. Kerestešovej a Mgr. Mihalčinovej uvili kytičku básní, spevov a tancov pre starších občanov obce Soľ. Svojím krátkym programom sa predstavili vo štvrtok 19. 10. 2023 popoludní v miestnom kultúrnom dome.

    Mgr. Katarína Mihalčinová

     

  • Lesný náučný chodník Tajch

    Lesný náučný chodník Tajch

    Neďaleko obce Pavlovce na úpätí Slanských vrchov sa nachádza lesný náučný chodník Tajch. Chodník je zameraný hlavne na lesnícku činnosť v Slanských vrchoch, faunu a flóru lokality a život v lese. Má dva okruhy. Kratší okruh, ktorý je dlhý 2,5 km s prevýšením 80 m, si prešli žiaci 1. stupňa v piatok 13. 10. 2023. V prvom celku je náučný chodník zameraný na les a jeho funkcie, genetickú hodnotu existujúcich semenných zdrojov, trvalo udržateľné obhospodarovanie lesov, o čom informovali osadené informačné tabule práve so zameraním na poznávanie húb, rastlín, drevín, vtákov a poľovnej zveri. Žiaci mohli vidieť zakladanie lesa vo vytvorených semenných sadoch s výsadbou borovíc, smrekovca, javora, jaseňa a brestu horského. Po prechode chodníkom navštívili školu bez tried s oddychovým miestom so zameraním na lesnú pedagogiku. Prechádzkou chodníkom si žiaci nielen pripomenuli Stredoeurópsky deň stromov, ale nadobudli príjemný a poučný pohľad na naše lesníctvo, ktorého cieľavedomá činnosť sa stala nástrojom, pomocou ktorého človek využíva les tak, aby sa udržala jeho podstata pre nasledujúce generácie.

    Spríjemnením dňa bola návšteva Ranča Breziny, kde sa žiaci mohli povoziť na koníkoch pod vedením Janky Brussovej Tarkaničovej a jej pomocníčky.

    Mgr. Katarína Mihalčinová

  • Oznam

  • Školský klub detí – Starým rodičom

    Školský klub detí – Starým rodičom

    Milí naši seniori i starí rodičia, buďte našimi múdrymi starcami a starenkami, ktorých život oslovuje, povzbudzuje i usvedčuje. Na Vás najlepšie vidieť, ako sa vo Vás odráža diamant pravdy, lásky a dobra… Veríme že darček, ktorý sme vyrobili v školskom klube, Vás poteší.

    Ďakujeme za všetko. Vaše vnúčatá.

    Vychovávateľka Ingrid Lendacká

  • Stolnotenisová liga

    Stolnotenisová liga

    Dňa 13.10. sa naši žiaci zúčastnili 1. kola Stolnotenisovej ligy  vo Vranove nad Topľou.

    Boli rozdelení do skupín z ktorých sa prebojovali do osemfinalových kôl iba Ján Šopiak VI.A a Matúš Turták VIII.B

     

     

    Našu školu reprezentovali:

    Ján Šopiak VI.A

    Nikolas Mačala VI.A

    Imrich Jurmák VIII.B

    Matúš Turták VIII.B

    Tobias Bužo VIII.B

    Ján Bužo IX.A

    Daniel Mitáč IX.A

     

    Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za reprezentáciu školy a želáme veľa úspechov.

     

    Mgr. Jakub Straka

  • Návšteva múzea v Hanušovciach

    Návšteva múzea v Hanušovciach

    Kto by nechcel cestovať v čase? Prekročiť obmedzujúce hranice a na vlastnej koži zažiť skutočnosti poznané len z kníh a hodín dejepisu? Nie úplne, ale dosť reálne takúto možnosť ponúka Archeopark Živá archeológia v Hanušovciach nad Topľou, ktorý 12. októbra 2023 navštívili žiaci V.A a V.B triedy so svojimi učiteľmi.

    Jediné živé archeologické múzeum v prírode na Slovensku ponúka možnosť nielen vidieť, ale zažiť návrat do najstarších období ľudských dejín. Päť obydlí z piatich období praveku a včasného stredoveku je obohnaných palisádou so vstupnou vežou. Objekty z doby kamennej, bronzovej, železnej a slovanského obdobia sú replikou archeologických nálezov z východného Slovenska. Žiaci si mohli vyskúšať vyrobiť bronzové prstene či farebné náramky a hlavne naživo vidieť, čo sa teoreticky naučili na hodinách dejepisu.

    Niekdajšie Vlastivedné múzeum dokumentuje rovnocenne prírodu, archeológiu, históriu i etnografiu vranovského regiónu. Všetky tieto expozície boli obohatené odborným výkladom. 

    Žiaci boli radi, že mohli zažiť jedinečný výlet v čase v jedinečnom priestore.

    Fotky si môžete pozrieť vo fotogalérii na stránke školy.

     

    Mgr. Jozef Ceľuch a Ing. Viera Šerešová

  • Rodičovské združenie

  • ŠKD – Naši zvierací kamaráti (Svetový deň zvierat)

    ŠKD – Naši zvierací kamaráti (Svetový deň zvierat)

    Tento deň bol ustanovený za Svetový deň zvierat - World Animal Day (WAD) - na Európskej konferencii ekológie vo Florencii v roku 1931. WAD mal spočiatku upozorniť na kritickú a neutešenú situáciu ohrozených druhov živočíchov. Až neskôr sa začal vzťahovať na všetky druhy zvierat bez rozdielu. Takisto sa začal pripomínať v čoraz väčšom rozsahu po celom svete.

    Od tridsiatych rokov každoročne pripravujú organizácie zamerané na ochranu zvierat, útulky pre zvieratá i jednotlivci podujatia, ktorými sa snažia naplniť poslanie WAD, ktorými sú:

    • oslava života zvierat v každej podobe,

    • oslava vzťahu medzi ľudstvom a ríšou zvierat

    • pripomínanie si a zdôraznenie nezastupiteľnej úlohy, ktorú hrajú zvieratá v našom živote ­ od poskytovania potravy, cez úlohu spoločníka, pomocníka a podporovateľa, prinášajúceho do nášho života pocit, že zázraky sa ešte dejú,

    • uvedomenie si mnohorakého spôsobu, akým zvieratá obohacujú náš život a vyjadrenie vďaky, ktorá im za to náleží.


    World Animal Day prináša príležitosť zamyslieť sa aj nad tým, či náš vzťah k zvieratám, a to, čo nám poskytujú, je rovnako obohatením a dobrodením pre ne.

    Vychovávateľka Ingrid Lendacká

  • Školský klub Detí. AKO DOSTAŤ DO DETÍ VITAMÍNY.

    Školský klub Detí. AKO DOSTAŤ DO DETÍ VITAMÍNY.

    Každodenný prídel ovocia a zeleniny je dôležitý po celý život a s jeho zaradením do jedálnička by sa malo začať čo najskôr. Napriek tomu nie je výnimkou dieťa, ktoré ovocie a zeleninu odmieta. Prichádza tak o prísun vitamínov, bielkovín, antioxidantov a minerálov zásadných pre správny vývoj a rozvoj imunity.

    Deti preferujú sladkú chuť, preto je spočiatku vhodné ponúkať im ovocie a postupne primiešavať aj zeleninu, na ktorú si zvykajú pomalšie. Niekedy to trvá dlhšie, kým dieťa vezme určitú zeleninu na milosť. Väčší úspech budete mať, keď si dieťa urobí k zelenine pozitívny vzťah, napríklad, keď si spoločne vypestujete vlastný hrášok, alebo keď ho necháte v obchode alebo na trhu vybrať si na čo má samo chuť.

    Zábavné ovocie a zelenina láka k nakusnutiu.

    Vychovávateľka Ingrid Lendacká

  • Školský klub detí

    Školský klub detí

    MEDZINÁRODNÝ DEŇ ČOKOLÁDY 2023: Kedy a ako sa oslavuje?

    Sladká oslava pre všetkých milovníkov kakaových pochúťok.

    Každý rok, 13. septembra, milovníci čokolády z celého sveta oslavujú jednu z najpopulárnejších sladkostí. Prečo práve tento deň? Pretože to je deň narodenín Roalda Dahla, autora mnohých obľúbených detských kníh, vrátane tej "Charlie a továreň na čokoládu".

    Mliečna, horká, oriešková, s nugátovou náplňou, s kúskami ovocia alebo napríklad s príchuťou slaného karamelu. Vzhľadom na to, že čokoláda dnes existuje v rôznych podobách a každý si tak príde na svoje, sotva sa nájde niekto, kto by tejto lahôdke odolal. Pokiaľ aj vám jej chuť učarovala a hľadáte akúkoľvek zámienku, aby ste si ju mohli dopriať, nezabudnite v septembri osláviť Medzinárodný deň čokolády!

    Vychovávateľka Ingrid Lendacká


     

  • Európsky deň jazykov

    Európsky deň jazykov

    Koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom.“ Táto stará pravda sa v dnešnej dobe potvrdzuje stále viac a viac, keďže znalosť cudzieho jazyka nám ponúka mnoho možností a uľahčuje nám život. Od roku 2001 sa každoročne 26. septembra oslavuje Európsky deň jazykov. Jeho cieľom je podnietiť milióny Európanov, aby sa bez ohľadu na vek, v školách aj mimo nich, učili viac jazykov.

    Pri tejto príležitosti žiaci našej školy zažili netradičné vyučovanie, ktorého hlavným pilierom boli jazyky. Hodiny matematiky, biológie, dejepisu či chémie sa v duchu hesla škola hrou zmenili na stretnutie s anglickým, ruským i slovenským jazykom. Žiaci spolupracovali pri riešení tajničiek i osemsmeroviek, kreslili podľa pokynov, skladali obrázkové puzzle, vytvárali štátne vlajky, tvorili príbehy, ba dokonca si zahrali aj dvojjazyčné pexeso.

    Veríme, že takýto spôsob vyučovania sa našim žiakom páčil a že sme týmto netradičným vyučovaním naplnili cieľ Európskeho dňa jazyka a vzbudili záujem našich žiakov zdokonaľovať sa v cudzích jazykoch.

  • Exkurzia - Vysoké Tatry

    Exkurzia - Vysoké Tatry

    V stredu 27. septembra 2023 sa žiaci 2. stupňa (okrem piateho ročníka) vybrali spoznávať krásy Tatranského národného parku. Za príjemného jesenného počasia absolvovali turistickú vychádzku okolo Štrbského plesa, počas ktorej mali možnosť spoznávať tatranskú prírodu aj prostredníctvom náučných tabúľ, ktoré informovali o hĺbke jazera, rastlinách a živočíchoch. Cestou sa im otvárali nádherné výhľady na štíty našich veľhôr spolu so začínajúcou jesennou vegetáciou.

    Táto kombinácia telesnej výchovy s ekologickým povedomím predstavuje významný krok v ich osobnom rozvoji. Cieľom tohto dňa bolo poukázať na chránené územia v našich Tatrách a ich význam.

    Užili si dostatok slniečka a po návšteve OC FORUM v Poprade sa domov vrátili v podvečerných hodinách plní zážitkov a nabití pozitívnou energiou.

    Mgr. Borošová

  • Farebná jeseň v školskej jedálni

    Farebná jeseň v školskej jedálni
  • Finančná gramotnosť

    „Ľudská pomoc v núdzi neobohacuje len toho, kto ju dostáva, ale aj toho, kto ju poskytuje.“

     

    V tomto školskom roku sa po prvýkrát v našej škole začali deviataci stretávať s novým vyučovacím predmetom, ktorý  nesie názov Finančná gramotnosť. Hneď na začiatku septembra sa presvedčili o tom, že tento predmet nemá len teoretickú povahu, ale že poznatky z neho sa dajú  naplno využiť v praxi. Pri téme Hodnota peňazí žiaci diskutovali o probléme, ako môžu oni sami znížiť dopad chudoby, a to priamo vo svojom okolí. Táto téma ich zaujala natoľko, že sa rozhodli priložiť ruku k dielu. Domnievali sa, že každý človek môže svojou troškou prispieť k vytvoreniu dobrej veci. A tak v rámci svojej triedy zorganizovali zbierku šatstva, hračiek, potravín i drogérie. Touto svojou dobrovoľnou činnosťou pomohli rodinám v núdzi a tiež znížili dopad chudoby pre rodiny v našej obci. Všetky vyzbierané veci odovzdali spolu s p. učiteľkou L. Kmecovou pracovníčkam Komunitného centra v Soli, ktoré ich rozdajú tým, ktorí to najviac potrebujú.

    Sme hrdí na našich žiakov, pretože iniciatíva pomáhať iným prišla práve z ich strany. Veríme, že pocit z nezištnej pomoci ostane v nich ešte dlho zachovaný a že sa stanú vzorom pre ostatných spolužiakov.

     

    Ing. Mgr. Lívia Kmecová


     

  • Knižnica PO

    Knižnica PO

    Kto sa chce stať vzdelaným, musí nad zlato vážiť si knihy.”

    (Jan Amos Komenský)

     

    Dňa 12. septembra 2023 sa žiaci VI. A triedy v rámci vyučovania anglického jazyka zúčastnili na exkurzii v Prešove. Navštívili sme spoločne Krajskú knižnicu P. O. Hviezdoslava, konkrétne jej oddelenie cudzojazyčnej literatúry. V rámci prednášky nám pani knihovníčka priblížila históriu a význam tohto oddelenia, ktoré donedávna nieslo názov Britské centrum. Žiaci sa okrem iných zaujímavostí dozvedeli napríklad aj to, že tieto britské centrá pomáhala po celom svete zakladať samotná kráľovná Alžbeta II. V súčasnosti je toto oddelenie rozšírené aj o možnosť vypožičať si knihy v iných jazykoch, napríklad v ruštine, nemčine, taliančine či španielčine. Po prednáške sme si mohli prezrieť najmodernejšie študijné materiály v oblasti vyučovania anglického jazyka, knihy a materiály, ktoré sprostredkúvajú informácie o Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska, súčasnú beletriu zo Spojeného kráľovstva a pod. Navyše naši žiaci získali prehľad ako tieto materiály môžu v budúcnosti využiť pri príprave na rôzne medzinárodné jazykové skúšky a certifikáty. V závere sme mali možnosť vidieť aj knihy písané v Braillovom písme. Žiakom sa exkurzia páčila a veríme, že ich to podnietilo k čítaniu nielen anglickej literatúry.

     

    Mgr. Mária Tkáčová, PhD., Mgr. Veronika Koščáková

     

  • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna

    Oznámenie o udelení riaditeľského voľna
    8. 9. 2023

    Riaditeľ školy týmto oznamuje, že v zmysle § 150 ods. 5 zákona NR SR č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov a § 3 ods. 10 Vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z. z. o podrobnostiach a organizácii školského roka udeľuje na deň 08.09.2023 (piatok) riaditeľské voľno pre žiakov školy, z dôvodu montáže fotovoltaických panelov na strechu budovy školy a následným odpojením budovy od elektrickej energie, ako aj so zabezpečením BOZP zamestnancov a žiakov počas realizovaných prác.

  • Oznam

  • Výlet nečakaných zážitkov

    V slnečný pondelok 19. júna 2023 sa žiaci 1. stupňa vybrali na školský výlet. Autobusom sa presunuli do Nižnej Šebastovej,  kde navštívili krásny Vidiecky dvor. Zblízka spoznali veľké množstvo druhov vtákov. Nechýbali pre dedinu typické sliepky, husi, morky a kačice, ale ani krásne pávy, bažanty či perličky. Zoznámili sa s danielom škvrnitým – majestátnym kráľom našich lesov či s nebojácnymi muflónmi. Stretnúť a nakŕmiť mohli aj milé zajačiky, pasúce sa ovce či kozy. Po prechádzke po mini ZOO sa vyšantili a zahrali na preliezkach, hojdačkách či kolotoči. Následne sa občerstvili a doplnili sily priamo v bufete.

    Takto posilnení sa autobusom presunuli do lanového centra Outdoor park v Prešove. Lanové centrum je športový areál, ktorý žiakom ponúkol atraktívny program. Pod vedením zaškolených inštruktoro,  rozdelení do skupín zdolávali detskú dráhu Lanáčik a komplex lanových prekážok, ktoré sú umiestnené vo výške 8 až 10 metrov nad zemou.

    Po príjemnom dni sa unavení a plní zážitkovvrátili domov.

  • Turnaj vo futbale - Vyšný Žipov

    Dňa 27.6. 2023 sa uskutočnil futbalový turnaj vo Vyšnom Žipove. Našim žiakom sa podarilo postúpiť zo skupiny. V boji o umiestnenie podľahli súperovi zo ZŠ Sačurov. Umiestnili sa na peknom 4.mieste. Najlepším strelcom turnaja sa stal Peter Bužo z triedy VII.B.

     

    Našu školu reprezentovali títo žiaci:

    Baláž René

    Bilý Filip

    Bužo Kevin

    Bužo Peter

    Goroľ Nikolas

    Mitáč Maroš

    Turták Imrich

    Turták Matúš

    Vidlička Filip

    Vidlička Jozef

    Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

     

    Mgr. Jakub Straka

  • „Zdravotníci“ z 1. stupňa

    „Zdravotníci“ z 1. stupňa

    Dňa 27. júna 2023 sa žiaci 1. stupňa školy zúčastnili na didaktických hráchso zameraním na zdravotnú prípravu. Vzhľadom na počasie sa didaktické hry realizovali v objekte školy (v triedach, v telocvični). Počas prvej vyučovacej hodiny boli triednymi učiteľmi formou pracovných listov a videonahrávok oboznámení s cieľom a náplňou didaktických hier, ako ajs potrebou brannej  pripravenosti v prípade ohrozenia.

    Následne sa žiaci presunuli do telocvične na besedu s pracovníčkou SČK vo Vranove              nad Topľou p. Minarovičovou. Beseda bola spojená s praktickými ukážkami prvej pomoci.

    Po skončení sa žiaci v sprievode triednych učiteliek presunuli na stanovištia v triedach, kde si precvičovali pojmy úraz a choroba, pomenovanie zdravotníckych pomôcok a častí ľudského tela. Oboznámili sa s dôležitými telefónnymi číslami. Prakticky si precvičili ošetrenie drobných úrazov, vyskúšali si najjednoduchšie obväzové techniky, stabilizovanúpolohu, masáž srdca na figuríne a transport raneného. Nadobudnuté poznatky si precvičovali aj hravou formou v podobe pexesa, montážou kartónovej makety ľudského tela a prekonávaním jednoduchých prekážok s využitím spôsobov transportu raneného. Na záver si v triedach obkreslili na baliaci papier siluetu spolužiaka, ktorú spoločne vyfarbili.

     

    Mgr. Katarína Mihalčinová

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola Soľ 53
    Soľ 53, 094 35 Soľ
  • +421 574496324